N-VA plaatst kritische noot bij oprichting erfgoedraad

Op 28 februari 2015

N-VA plaatst kritische noot bij oprichting erfgoedraad

Goed initiatief het verzamelen, bewaren en ontsluiten van ons lokale erfgoed. MAAR...:

Onze 4 heemkundige kringen leveren schitterend werk in onze gemeente. We mogen ons eraan verwachten dat de oprichting van deze raad wel weer ergens zal passen in het binnenhalen van één of andere subsidie in de toekomst. Overal springt Oostkamp op waar subsidies aan vasthangen. Maar de verdere invulling komt er vaak niet.

Welke daadwerkelijke inspraak zal de nieuwe raad hebben? Zal men effectief kunnen adviseren over onroerend erfgoed? Over bouwvergunningen of afbraken?

Ons  gemeentelijk archief zit nog steeds niet op orde. Voor één persoon is dit immers onhaalbaar!  Buurgemeente Wingene zet voor het inventariseren van het archief drie mensen in, is later begonnen en staat nu al verder.

Oostkamp rijfde de subsidies voor Probat binnen, een provinciaal beheerprogramma voor automatiseren van archief. Oostkamp heeft dit tijdelijk stopgezet, want men kan niet volgen: de achterstand is te groot.

Oostkamp toonde in het verleden weinig respect voor hun archieven. In Ruddervoorde lagen die te grabbel op straat en daarna werden ze in een gemeentelijke loods gestapeld. Respectloos! Veel ging toen verloren.

Nu is er een grote inhaalbeweging nodig. N-VA vraagt daarom ipv nieuwe praatbarakken op te richten, zet liever wat meer mensen tijdelijk in op het ordenen van het archief. Een archivaris heeft ook maar twee handen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is