Verkeersenquête in scholen brengt knelpunten aan het licht

Op 19 oktober 2013

Acht op de tien ouders en grootouders van Oostkampse scholieren vinden de verkeerssituatie in het centrum van Oostkamp onveilig. Dat blijkt uit een enqute die werd afgenomen bij de familie van de honderden leerlingen van vrije basisschool Sint-Pieter, middenschool Sint-Pieter en basisschool Koning Boudewijn. "De gemeente moet hier iets aan doen", stelt Sabine Schepens, directeur van middenschool Sint-Pieter. Burgemeester Luc Vanparys belooft de resultaten te onderzoeken.

Het vtm-programma Telefacts buisde in september het centrum van Oostkamp op vlak van verkeersveiligheid. Maar ook de ouders en grootouders van de schoolgaande jeugd maken nu hun ongerustheid bekend. Maar liefst 85,7 procent van de ouders van de leerlingen van de vrije basisschool Sint-Pieter, die de bevraging invulden, vindt de verkeersituatie in het centrum onveilig. In middenschool Sint-Pieter en basisschool Koning Boudewijn is dat respectievelijk 81,4 en 80,2 procent. Ook de beslissing om de verkeerslichten uit te schakelen aan de kruispunten valt in slechte aarde. Meer dan 70 procent van de bevraagden over de drie scholen heen wil dat de lichten op het kruispunt Kortrijksestraat/Walstraat/Marechalstraat weer werken zoals voor de aanpassingen van oktober 2012. Meer dan 60 procent van de ondervraagde ouders deelt die mening voor het kruispunt Kortrijksestraat/Brugsestraat/Stationsstraat/Majoor Woodstraat. "Ik kan me vinden in de reactie van de ouders", zegt Sabine Schepens, directeur van middenschool Sint-Pieter. "De fietssuggestiestroken zijn een verbetering, maar de lichten aan de kruispunten zouden bij het begin en einde van de schooldag en over de middag weer moeten werken. Dan is het heel druk in de Kortrijksestraat. We proberen onze leerlingen zoveel mogelijk te motiveren om alternatieve wegen en de autoluwe doorsteekpaden naast de Koning Boudewijnschool te nemen." Een andere blikvanger in de resultaten is de vraag of ouders hun kind alleen met de fiets naar school zouden laten komen. 84 procent van de ouders van de vrije basisschool Sint-Pieter en 73,8 procent in basisschool Koning Boudewijn vindt de situatie op dat vlak 'onveilig'.

Lussen

Ook vindt over de drie scholen heen meer dan 50 procent van de bevraagden dat een lussenplan met eenrichtingsverkeer kan bijdragen tot de oplossing van de verkeersproblemen. Oppositieraadslid Patrick De Groote (N-VA) is alvast voorstander. "Via zo'n systeem wordt de verkeersdrukte gespreid. Als de parkeerplaatsen optimaal worden benut, hoeft de middenstand geen hinder te ondervinden van zo'n systeem. Terwijl je met een kluifrotonde de mensen de ring opstuurt en het verkeer bant uit het centrum", aldus De Groote. De gemeente belooft de cijfers onder de loep te nemen. "We hebben de resultaten nog niet gekregen, maar zullen ze in eer en geweten bekijken", zegt burgemeester Luc Vanparys (CD&V), die wel nadelen ziet bij het lussensysteem. "Als de ene straat minder wordt belast, dan rijdt er in de andere meer verkeer. Bovendien moeten bussen in het centrum altijd in twee richtingen kunnen rijden. Het Vlaams Gewest is bezig met de plannen voor een kluifrotonde aan de Siemens-laan. Dit voorjaar zou een proefopstelling worden uitgetest", aldus Vanparys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is