Gemeenteraadsnieuws april 2023

Op 26 april 2023

Ondanks een korte maar pittige zitting, wist onze fractie duidelijk zijn stempel te drukken op deze gemeenteraad. Over verontrustende eindfacturen tot verkeersveiligheid in Hertsberge, lees hieronder wat wij voor u deden.

Begrote projecten veel duurder dan voorzien

De theaterzaal in de Valkaart onderging vorig jaar een noodzakelijke renovatie. Aanvankelijk werd de gekozen offerte geraamd op 1,1 miljoen euro, maar de eindfactuur bracht een onaangename verrassing met zich mee. De uiteindelijke kost van deze investering is opgelopen tot 1,8 miljoen euro. Dat is meer dan de helft duurder dan eerst begroot, zorgwekkend.

Tijdens de zitting stelde de meerderheid een nieuwe openbare aanbesteding voor met betrekking tot de rioleringswerken in Baliebrugge. De kosten van dit project zijn geraamd op een dikke 6 miljoen euro waarvan 4.7 miljoen ten laste komt van de gemeente. Onze fractie is zeer benieuwd naar het verdere verloop van dit proces en vreest opnieuw een ruime overschrijding van de begroting.

Uiteraard zijn we ons bewust van de huidige economische situatie dat niets goedkoper zal worden. Anderzijds verzekerde de burgemeester op de nieuwjaarsreceptie dat alle geplande projecten doorgaan zonder een belastingverhoging.

Onze fractie heeft serieuze bedenkingen bij deze stelling. Of er wordt gesnoeid in de investeringen of de gemeentebelasting zal verhoogd moeten worden. We blijven dit nauwlettend volgen.

Nieuw project voor lokale handelaars blijkt voorlopig een lege doos

Het gemeentebestuur stelde een nieuw project voor dat het winkel/mobiliteitsgedrag van de klant beter in kaart moet brengen. Onze raadsleden vonden de introductie van dit plan op z'n minst vaag. Bij verdere ondervraging kon men geen duidelijk antwoord geven op de vooropgestelde criteria en doeleinden, want die zijn er nog niet. Op de vraag wat dit plan opleverde bij andere gemeenten, kregen we wederom een nietszeggend antwoord. Wij hopen dat deze dataverzameling effectief iets opbrengt zonder dat er geld verspild wordt.

Oostkampse deelauto’s slaan niet aan

U wist het misschien nog niet maar de gemeente beschikt over enkele deelwagens die amper gebruikt worden. Uit cijfers blijkt dat in 2021 maar 15 mensen hebben gebruikgemaakt van deze service, in 2022 waren dat er 31. Ook in de buurgemeenten slaat het project niet aan, daar liggen de cijfers nog lager. We vragen om dit grondig te herzien.

Openbare fietsenstallingen staan te dicht langs de weg

Enkele fietsenstallingen bevinden zich te dicht langs de openbare weg. Vaak staan fietsen deels op de baan, wat voor onveilige situaties kan zorgen. Raadslid Robin Declerck stelde voor om infoborden te plaatsen die fietsers moeten aanmanen hun tweewieler veilig te parkeren.

Petanqueveld Boterbloemstraat na een jaar nog steeds niet afgewerkt

Na een vernieuwing van de veldjes in Kroonhove, vroeg Robin Declerck om dit ook in de Boterbloemstraat te realiseren. Een jaar na de bevraging werd er uiteindelijk een nieuwe toplaag gelegd, maar de gevraagde verlichting is nog steeds niet in orde. We betreuren dat deze werken niet in één keer verricht werden en dat dit blijft aanslepen.

N-VA roept gemeente op om zoveel als mogelijk te maaien

Met de meimaand in het verschiet zal ten voordele van de bijenpopulatie in mei niet meer gemaaid worden. Wij zijn voorstander van deze jaarlijkse actie, maar blijven aandachtig voor de veiligheid en netheid langs onze wegen. We hopen dat de resterende dagen van deze maand goed benut worden om onveilige bermen weg te werken. Op het bedrijventerrein Rodenbach bijvoorbeeld zijn verschillende instanties verantwoordelijk voor het onderhoud waardoor het snoeien niet gelijktijdig loopt. We vragen het bestuur voor een gecoördineerde aanpak.

Lodikruispunt in Hertsberge blijft een pijnpunt

Raadslid Elke Robberechts merkte op dat er de afgelopen periode opnieuw enkele ongevallen plaatsvonden op het Lodikruispunt. De inwoners van Hertsberge zijn al enige tijd bekend met deze problematiek. Met de aangekondigde werken in de Lodistraat is dit een uitgelezen kans om dit grondig aan te pakken. Schepen Roels vertelde dat het Agentschap Wegen en Verkeer dit mee heeft opgenomen in de planning. Volgens het AWV zijn verkeerslichten geen oplossing, maar een heroriëntering van het kruispunt is wel aan de orde. We rekenen op een spoedige aanpak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is