GEMEENTERAADSNIEUWS DECEMBER 2020

Op 18 december 2020

TER INFO

De foto van ons vier is genomen voor de corona-tijd.

 

Een alweer DIGITALE GEMEENTERAAD, maar ééntje wel waar enkele dingen fout liepen.

Er gaat niets boven een "fysieke" GR, helaas gooit covid ook hier roet in het eten.

Een LANGE GR, want heel wat discussies, veel cijfertjes en wat extra info.

Wij geven ook nu graag enkele van onze tussenkomsten mee, maar je vindt ook alles terug op de site van de gemeente Oostkamp.

Tijdens het overlopen van de agenda-punten kwamen raadsleden LILIANE DE BAENE en ROBIN DECLERCK tussen op het punt bij de woningen, waar Liliane een antwoord kreeg op haar vraag en Robin had een vraag binnen OCMW over het duurder worden van de TAXI-DIENST. Bleek dat het voor de bewoners van het WZC om een kleine verhoging ging.

Bij vragen over de begroting kregen we transparante antwoorden, maar de cijfers bekijken we nog samen om die dan de volgende keer al dan niet goed te keuren.

Wat IVBO en de verandering van volume-inhoud van de grote bruine vuilniszakken was er nogal wat discussie.

STEFAAN BOLLAERT kwam graag tussen, maar door de digitale GR liep er iets fout en nam raadslid Dieter van het Vlaams Belang het woord zonder ingrijpen van de voorzitter van de GR.

Het punt dat wij met onze fractie wilden duiden bleek zo overbodig.

Met een "lachende" sneer richting de voorzitter en raadslid Dieter waren vooral wij bezorgd hoe IVBO en de gemeente dit  AFVAL-BELEIDSVERHAAL zouden brengen naar de Oostkampse bevolking.

Wie de nodige uitleg niet goed leest, die krijgt een vertekend beeld van dit voorstel.

Ons motto is nog altijd "De vervuiler betaalt", maar wij willen nog altijd dat groenafval gratis kan en moet worden aangeboden en we hopen dat de recyclageparken "open grenzen" krijgen over de gemeentes heen.

Dat de bruine vuiniszakken verkleinen, maar dat we nu ook met P+MD-zakken zullen werken binnen de gemeente, zal alles binnen de perken blijven.

Wij stemden JA, dat klopt, maar waarom wij JA stemden, dat lees je in een artikel van raadslid ROBIN, hij was afgevaardigde van onze partij binnen IVBO.

Dit artikel zal wat verheldering brengen:


"Als afscheidnemend lid van de raad van bestuur van het IVBO wou ik graag nog eens een woordje uitleg geven over de werking van deze intercommunale en dit in het bijzonder daar we in de gemeenteraad van 17/12/20 enkele belangrijke beslissingen genomen hebben.
Het IVBO is een samenwerking tussen 9 gemeenten rond en met Brugge inbegrepen over de ophaling en verwerking van ons afval. Afval is iets wat ons allemaal aangaat en we moeten proberen door middel van recyclage ed zoveel als mogelijk ons restafval zo klein mogelijk te houden. Want afvalverwerking kost veel geld waar alle deelnemende gemeenten a rato van hun bevolkingsaantal toe bijdragen. Als inkomsten innen de gemeenten het geld voor de vuilniszakken en PMD alsook voor bepaalde fracties in de containerparken. Om dit allemaal de volgende jaren betaalbaar te houden zullen de prijzen van de vuilniszakken vanaf volgend jaar aangepast worden. De prijs van een zak blijft 1,70 euro maar de inhoud vermindert van 75 naar 60liter. Dit is idd een prijsverhoging maar door beter te recycleren moeten we onze hoeveelheid afval drastisch kunnen verminderen. OVAM stelt dat we de volgende tijd onze afvalhoeveelheid dienen te verminderen van 167kg/jaar naar 152kg/jaar. Als ons dit lukt zal de extra kost meevallen. Mede door de komst van de P+MD zak waarbij vanaf april 2021 alle plastiekafval in de blauwe zak mag. Deze zak zal vanaf dan 0,15euro kosten ipv nu 0,40. Wij hebben dit dus mee goedgekeurd want wij vinden dat de vervuiler moet betalen maar mits goede recyclage zal dit meevallen.
Weet trouwens ook dat de verwerking van uw vuilniszak momenteel 1,95 euro/zak bedraagt.
Daarnaast zullen de container-recyclageparken de volgende jaren geharmoniseerd worden waardoor ieder van ons terecht zal kunnen bij het dichtstbijzijnde containerpark. Dit komt natuurlijk ook het klimaat ten goede en levert u heel wat tijdswinst op.

Wat wij wel nog steeds wensen is dat het groenafval GRATIS zou mogen binnen gebracht worden.

Hopelijk heeft het beleid hier oren naar. Dit stond allemaal heel duidelijk in ons verkiezingsprogramma.
Als laatste hopen we dat er verder ingezet wordt op de aanpak van sluikstorters. De boetes hiervoor mogen gerust een stuk hoger worden.
Hopelijk heb ik jullie hiermee iets kunnen bijbrengen ivm het afvalbeleid.
Samenvattend.
1) De vuilniszakken worden idd duurder maar door goed te recycleren kan het zelfs goedkoper worden.
2° Containerparken harmoniseren
3) Groenafval GRATIS
4) Sluikstorten aanpakken dmv hogere boetes

 

ROBIN DECLERCK had ook nog een aantal vragen tijdens de VARIA-ronde:

O Stand van zaken LEGENDALEDREEF?

Als antwoord kregen we te horen dat de werknemers van de Herten zijn verwittigd om de snelheidsbeperkingen op te volgen en hun rijgedrag indien nodig aan te passen.

De bevoegde schepen schreef een brief.

 

O VERLICHTING FINSE PISTE.

De verlichting in De Valkaart om de Finse piste te verlichten brandt vaak nog heel laat terwijl er geen enkele sporter te zien is.

Reden? Dit wordt bekeken, maar ondertussen willen wij de Oostkampenaren stimuleren om ook 's avonds nog te komen sporten, er is licht zat!

 

O NIEUWJAARSGIFT N-VA-fractie.

Onze nieuwjaarsbijdrage van 300 euro schenken we aan St.- Vincentius .

Aangezien er opnieuw een digitale gemeenteraad is komt er nu nog een persmoment?

En volgens ik begrepen had was dit enkel voor de initiatieven die 250 euro of meer krijgen , dus wil dit dan zeggen dat dit enkel voor ons initiatief is? 

O KANSARME GEZINNEN.

In juni heeft de gemeente van de Vlaamse regering een bepaald bedrag gekregen van de vlaamse overheid ter ondersteuning van de meest kwetsbare gezinnen. Ook stelt die vlaamse overheid eenmalig de gegevens ter beschikking over die kwetsbare gezinnen. heeft oostkamp deze opgevraagd en gaat ze die ook gebruiken om die gezinnen nog beter te kunnen helpen?

Schepen Sebastiaan bekijkt dit na het krijgen van de cijfers door onze fractie, want volgens de betrokken schepen hebben we in Oostkamp alle data al een tijdje voor handen.

Dit wordt vervolgd.

O DE POST?

Wat is de stand van zaken ivm het postgebouw in de Stationstraat. Volgens mijn collega's uit mijn fractie is er vorige legislatuur beslist wat er met het postgebouw zal gebeuren. hoe zit het met de timing van de geplande werken? Tijdens de vorige legislatuur hadden STEFAAN BOLLAERT EN LILIANE DE BAENE al weet van wat er op de planning staat, maar dan moet de Post ook een handje meehelpen.

Feit is dat al een groot deel van de postwagens terug te vinden zijn in de Siemenslaan, het postkantoor zelf is enkel nog een kantoor.

De verdere planning van wat, wanneer en ...Daar moeten we nog wat op wachten.

 

Raadslid VINCENT CHRISTIAENS wou nog eens weten hoe het zat met DE SCHOMMEL voor de allerkleinsten op het speelplein in De Valkaart.

Enkele maandan geleden stelde ons raadslid deze vraag al aan schepen Sam.

Die gaat zich informeren over de stand van zaken.

Daarom ons voorstel gebracht door raadslid STEFAAN BOLLAERT om binnen Oostkamp een SPEELPLEIN-PLAN op te maken.

Speeltuigen kunnen een herbestemming krijgen of wijkburgemeesters kunnen de noden van de kinderen in kaart brengen.

STEFAAN BOLLAERT had het ook nog over de mooie, nieuwe brug voor wandelaars in Waardamme, helaas is deze brug hond-onvriendelijk, want de lieve viervoeters hebben heel wat problemen om over deze brug te lopen. Wie weet komt er een kleine aanpassing?

En ten slotte wensten wij met onze fractie ALLE bestuursleden FIJNE FEESTDAGEN en een VEILIG 2021!

 

Dit wensen wiij ook jullie, als trouwe lezer, geniet van de feestdagen en tot binnenkort!

Stefaan, Liliane, Robin en Vincent.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is