Gemeenteraadsnieuws december 2021

Op 22 december 2021

Voor de laatste keer in 2021 krijgt u van ons een overzicht van onze werkzaamheden in de gemeenteraad. Op 16 december stond de digitale gemeenteraad vooral in het teken van de wijzigingen in het meerjarenplan 2020-2025. Als oppositiepartij heeft onze fractie zich onthouden tijdens de stemming en hebben we een aantal pertinente vragen gesteld. Hieronder kan u onze vragen per thema vinden:

  1. Vrije Tijd: de uitgaven 2020-2021 zijn beduidend hoger dan andere jaren. Is dit te wijten aan de aanpassing van de theaterzaal? Verder willen we ook weten wat de toekomst zal brengen voor het gemeentelijk zwembad. Hoever staan we in het vormen van een visie hierover? Dit zou immers tegen het einde van deze legislatuur beslist moeten worden. De N-VA wilde van het gemeentebestuur ook vernemen of er buurgemeenten zijn die samen de schouders willen zetten onder ons zwembad.
  2. Levenslang leren: De N-VA fractie wilde van het gemeentebestuur weten of er omwille van de coronaperikelen extra aandacht/budget nodig is om deze doelstelling te realiseren? Kunnen kansengroepen hier voldoende bereikt worden?
  3. Leven en welzijn: Verenigingen worden betoelaagd op basis van inspanningen voor inclusie, diversiteit en laagdrempeligheid. Hoe wordt dit bepaald en gemeten? We merken ook een sterke stijging op in uitgaven sinds 2021. Wat is hiervoor de reden?
  4. Veiligheid: De N-VA fractie wilde weten of er wel voldoende blauw op straat is in onze gemeenten? We hebben het dan over o.a. wijkagenten, gelet op de recente gebeurtenissen zoals in Nieuwenhove? Verder willen we weten of in kaart is gebracht welke overlast we het vaakst optekenen in Oostkamp, hoeveel GAS-boetes er uitgeschreven wordt, en of er wel streng genoeg opgetreden wordt tegen sluikstorten.
  5. Omgeving: Is er voldoende gedaan om wateroverlast te voorkomen in de nieuwe wijk in Waardamme?
  6. Klimaat: We merken slechts weinig inspanning op wat klimaat betreft. Wat is het klimaatactieplan voor deze gemeente? Welke burgerprojecten zijn al actief rond groene en herbruikbare energie? Wordt dit voldoende meegenomen in het beleid?
  7. Mobiliteit:
    1. Het onderhoud van wegen/fietsnet kan veel beter. De veiligheid van weggebruikers kan vaak niet gegarandeerd worden door onveilige situaties. Dat heeft vaak te maken met gebrekkig groenonderhoud.
    2. Fietsers/voetgangers zijn prioritair volgens het beleid? Weg met koning auto. Waar moeten die auto's naartoe? Is er in onze gemeente wel voldoende parkeergelegenheid voorzien ?
    3. Ook willen we dat het openbaar vervoer verbeterd wordt. Zeker in de meer afgelegen gebieden zoals Hertsberge en Baliebrugge. Is er hier overleg met De Lijn?
    4. Deelwagens: zijn momenteel geen oplossing voor het wagenpark. De COOP autos van de gemeente staan altijd op hun vaste plaats. Die auto’s hebben veel gekost en worden amper gebruikt en brengen bijgevolg niks op. Wat gaat daarmee gebeuren?
    5. Nu we aankijken tegen de omschakeling naar elektrische wagens, wilden we ook weten hoeveel laadpunten er momenteel zijn en hoeveel er in de toekomst bij zullen komen.
  8. Werken: Hoe worden handelaars, ondernemers en landbouwbedrijven ondersteund? Wat houdt het HORECA plan precies in? Waarom moeten horeca ondernemers de oneerlijke concurrentie aangaan met sociale ontmoetingscafés cfr ‘Tope’ en ’t Hertenbos’?
  9. Financien: 
    1. Politiek personeel: We stelden vragen naar de verdeling van de kosten voor het personeel.
    2. Verder hadden we ook vragen over de kosten omtrent het vaccinatiecentrum in Oostkamp. Dat heeft immers tot nu toe 845.000 euro gekost. Daarvoor kreeg men 713.000 euro tegemoetkoming van de overheid. Wat is de reden van het tekort? Hoe worden de kosten verdeeld met Beernem? En hoe zullen de toekomstige kosten voor het vaccinatiecentrum in rekening gebracht worden ?
    3. Ook over de besteding van ons belastingsgeld hadden we enkele vragen. Zo wilden we verduidelijking over wat precies bedoeld en beoogd wordt met de ‘activeringsheffing’.
    4. We wilden ook weten hoeveel tweede verblijven er in onze gemeente zijn en hoe die worden belast?
    5. Voor wat betreft leegstand in onze gemeente, wilden we weten wanneer dit op de agenda komt.
  10. Burgerparticipatie: Een bevraging uit 2017 toont aan dat burgers meer betrokken willen worden in het gevoerde beleid van de gemeente. Wordt dit uitgerold naar 2030 toe? Komt er een nieuw bevraging bij de inwoners na het corona-tijdperk

Als laatste nieuwtje van deze gemeenteraad, werd genoteerd dat N-VA fractieleider Robin Declerck vanaf begin volgend jaar gemeenteraadslid Vincent Christiaens zal vervangen in het Autonoom Gemeentebedrijf Oostkamp/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is