GEMEENTERAADSNIEUWS NOVEMBER 2020

Op 27 november 2020

Een DIGITALE GEMEENTERAAD waar ook jij kon bij zijn.

(LET: de foto werd genomen voor corona.)

Een bewogen GR deze maand, maar daarover meer in een apart bericht.

We geven jullie graag onze tussenkomsten mee zoals we dat iedere maand met jullie delen.

 

CO2-MEETTOESTELLEN IN IEDER KLASLOKAAL IN OOSTKAMP.

Tijdens deze CORONA-periode is het enorm van belang om de klaslokalen regelmatig te verluchten.

De ramen open zetten, zoveel als mogelijk, ook al komt de winter eraan.

Een DIKKE TRUIEN-DAG iedere dag, waarom niet?

Maar niet iedere leerkracht denkt hieraan, daarom zijn de MEETTOESTELLEN enorm nuttig, op deze manier kunnen de kinderen ook hun steentje bijdragen.

Dit hebben we voorgesteld aan onze burgemeester en als antwoord kregen we dat het schepencollege750 euro aan iedere school zal schenken om “corona” verder aan te pakken.

Ons lijkt het nuttig om meettoestellen aan te schaffen, want die kunnen ook na het corona-tijdperk blijven gebruikt worden.

Want tijdens de knutsellessen komen ook vaak stoffen vrij die nu eenmaal niet zo gezond zijn om in te ademen in een gesloten ruimte zoals de meeste klaslokalen.

Blij om dit voorstel samen met de meerderheid vorm te mogen geven.

Samen tegen corona!

Het antwoord van de burgemeester was positief vond  raadslid STEFAAN BOLLAERT

 

SPEELPLEIN-BELEID of SPEELPLEIN-PLANNEN.

Heel wat speelpleinen liggen er verlaten bij.

Dat is niet de schuld van corona, maar vaak omdat de speeltuigen die er te vinden zijn die niet meer hip zijn voor de kinderen uit de buurt.

Speeltuigen zijn vaak leeftijdsafhankelijk, logisch.

Daarom vragen wij om een plan op te maken hoe het zit met  de kinderen in de buurt van het speelplein, hun behoeftes, hun leeftijd, …

Sommige speelpleinen hebben ook zaken staan waar niemand behoefte aan heeft, haal die dan weg, lijkt ons of verplaats die, geef ze een nieuwe locatie waar kinderen wel nood hebben aan dat soort speeltuigen.

Investeer in speeltuigen die blijven, denken we hierbij aan schommels, een kabelbaan (“death-ride”), een glijbaan, een zandbak met wat speeltjes, een …of ga in overleg met de buurt en toon hen wat alles kost.

Want speeltuigen kosten handenvol geld.

Ook de aanplanting, een bank, de indeling van het speeltuin is belangrijk, daar hebben we in Oostkamp uitstekende krachten voor.

Hier werken we als N-VA OOSTKAMP graag aan mee, samen met de buurt, de wijkburgemeesters, de kinderen,…en zeker in deze tijd, plannen maken voor de toekomst en de speelpleinen laten “veranderen”, laten “groeien en bloeien” …zonder al teveel kosten te maken. Hopend op een uitwerking hiervan, maar ook dit zal raadslid BOLLAERT opvolgen.

“SHOP-en GENIET OOSTKAMP-KAART”

Is er een mogelijkheid om deze actie te verlengen tot het eind van dit jaar?

Dat is de vraag van ons als N-VA OOSTKAMP.

Wordt de “shop- en genietkaart” vaak gebruikt of valt dit wel tegen?

Komt er een evaluatie over deze actie?

De tweede lockdown blijft voor heel wat zelfstandigen een harde dobber en met deze actie is er na de lockdown hopelijk opnieuw wat toestroom op een veilige manier oa voor de horeca binnen onze gemeente dankzij de gespaarde punten.

Heel wat zaken schakelen over op “webshops”, maar die staan vaak nog in de beginschoentjes en alle hulp voor de winkeliers is welkom.

Ons leek het wel tof mochten we als gemeente onze winkeliers op weg zetten om een degelijke web-winkel uit te bouwen en de knowhow ervan onder de knie te krijgen bvb tijdens een informatiemomenten of bijscholing of hulp van professionelen die omwille van de hoeveelheid winkeliers hun prijs kunnen laten zakken…Kortom, een voorstel waar we als fractie antwoord op kregen. De actie wordt eindejaarsshopping en er staan enkele zaken in de startblokken om de Oostkamspe winkeliers te helpen bij het maken van een webwinkel.

Leuk om te lezen besloot raadslid Bollaert.

 

ASSISTENTIE-WONINGEN

Daar ik vandaag een vergadering RVB heb gehad, en ook morgen nog een digitale vergadering heb bij de Vlaamse Ouderenraad, wil ik jullie eens vragen of we niet eens zouden vragen hoe het met de assistentiewoningen gaat. Zijn deze allemaal bewoond, en wie heeft daar dan recht op om er te wonen. 

 

Morgen gaat het in de vergadering over de "Digitale inclusie van ouderen", en ook over de " Rechtsbescherming van eigenaar-bewoners van assistentiewoningen". 

Ik denk dat het een boeiende vergadering zal worden. Ik vraag me af, hoe het in Oostkamp daarmee is.

Dit is niet voor nu, maar in de toekomst zou dit wel eens nagegaan kunnen worden vroeg raadslid LILIANE DE BAENE

zich af en terecht. Ook dit wordt bekeken.

 

VERBINDINGSWEG

Hoe staat het met de verbindingsweg tussen de Hertog Van Klevestraat en de Bergenstraat wilde raadslid DE BAENE graag weten.

Zal  daar iets aan gedaan worden, zoals paaltjes plaatsen in het midden , met aan beide zijden een bord zodat er geen door gang is voor autoverkeer. Wel voor fietsers en wandelaars. De bewoners  kunnen ook naar hun woning.

Dit heb ik een tijd geleden gevraagd of daar iets kan aan gedaan worden, daar deze weg gebruikt wordt via de gps, om naar De Watering te rijden. En dat zou nagezien worden.

Dit is een deel in kiezelstenen, waar de gemeente al werk heeft van gemaakt om te putten te vullen. 

Het is spijtig dat dit een jaarlijks gebeuren zou moeten worden, wanneer het verkeer deze sluikweg blijft nemen. 

Ook hier kregen we een antwoord op van de burgemeester, helaas gaat het hier ook over een stuk privé-weg, dit wordt vervolgd.

 

VRAGEN VAN DE OOSTKAMPENAREN

Wat wordt er gedaan met de teksten, vragen, frustraties en persoonlijke problemen die in de bus, in het Lichtpunt gestoken worden. Soms zullen er daar wel gegevens op geschreven  worden, die zomaar niet door het  gemeentepersoneel kan gelezen worden. De gemeente heeft naar mijn mening geen psychologische taak, of toch. Een wensboom met wensen is heel goed, maar is dit niet een vorm van klikbus is deze tijden. Daar er zonder naam iets kan op geschreven worden. Dit baarde LILIANE DE BAENE zorgen.

Een antwoord was te lezen in de krant. Dit plaatsen we ook op deze site.

 

DEMENTIE …EEN ANDERE AANPAK.

Voor het OCMW, zou ik vragen of er geen posters op de deuren kunnen geplakt worden op de gesloten diensten in de WZC. vb. van een boekenkast of haag of mooi zicht. Ik weet niet in hoever dit er al is, maar dit zou eventueel ook een belemmering zijn voor de mensen, om niet de neiging te hebben om deuren te openen, en dit zeker voor de mensen met wegloopgedrag. Ook voor de zorgenden zou dit meer geruststelling zijn, in de al vele taken die ze hebben. Dit voorstel van LILIANE wordt meegenomen. Waarvoor onze DANK!

VERKEERVERTRAGERS

De Legendaledreef is heraangelegd met ook 2 verkeersvertragers. Volgens de bewoners wordt er enorm snel gereden en liggen de vertragend niet goed zodat er snel kan doorgereden worden. Dus vraag: wordt er daar regelmatig gecontroleerd en wat met snelheidsvertragers? Hier kreeg raadslid ROBIN DECLERCK het antwoord dat de bewoners hun best moeten doen om hun snelheid te beperken, maar dat ook de vele bedienden die in het kasteel de Herten werken aangemaand zullen worden om te denken aan de richtijnen op vlak van de snelheid in deze straat.

VERKEERSSITUATIE

Guido Gezellestraat: veel,zwaar en snel verkeer. Het parkeerverbod is aan de verkeerde kant vd straat naar de veiligheid vnl thv uitrit valkaart en tennis. En wat wanneer de nieuwe industriezone er is. Vrees voor veel zwaar verkeer of zal dit onmogelijk zijn?

Enkele bedenkingen die raadslid DECLERCK mee gaf.

Daarnaast wou ROBIN ook nog eens weten hoe het stond met ...

STAND VAN ZAKEN….

Stand van zaken : Terluchtestraat:  heraanleg voetpaden en Kan. Andriesstraat ? Dit komt in orde, dus zijn wij tevreden, alles voor de veiligheid.

Tenslotte had raadslid VINCENT CHRISTIAENS ook nog enkele vragen en ook die kregen een antwoord.

Op de gemeenteraad van 17.09.2020 werd er gesproken over de rioleringsdoelstellingen te behalen in 2027. In dat kader werd er o.a. een reglement voor nieuwe aansluitingen en een subsidie voor IBA's goedgekeurd.

De website van de gemeente is niet meer actueel. Deze spreekt nog over de Europese kaderrichtlijnen Water die vastleggen aan welke kwaliteitseisen het oppervlakte- en grondwater moet voldoen tegen 2015. Nergens vind ik iets terug over doelstellingen die te behalen zijn tegen 2027.

Een goed rioleringsnet is noodzakelijk om de kwaliteitseisen te behalen.

Vandaar enkele vragen:

Hoeveel procent van de woningen in Oostkamp is actueel aangesloten op het openbaar rioleringsnet?

81% rioleringsgraad

Gemeente scoort momenteel 80% op waterzuivering

Met de huidige plannen, welk percentage aansluitingen zou er moeten gehaald worden tegen 2027?

Er zijn verschillende projecten inzake gescheiden riolering gepland tegen ’22-’23: Baliebrugge, Sijslostraat, Erkegemstraat en Gevaartsestraat

Doel: 94% rioleringsgraad en 91% op waterzuivering.

Hoeveel procent van de aansluitingen voorziet reeds in een scheiding regenwater/afvalwater?

Men kan daar nog geen antwoord op geven. Gemeente weet wel welke individuele woningen en straten over een gescheiden afvoerstelsel beschikken, maar deze zijn niet samengevoegd in een percentage.

Is er een manier waarop inwoners kunnen controleren of hun woning/straat/buurt is aangesloten op het rioleringsnet?

Via https://www.vmm.be/data/zonering-en-uitvoeringsplan

Wordt de informatie op de website van de gemeente geactualiseerd?

De website is nu uitbesteed aan een nieuwe firma en de laatste maanden is er sterk ingezet op online communicatie in verband met corona. In de nieuwe website zal de aandacht vooral gaan naar informatie die veel gezocht wordt door inwoners en minder naar amper geconsulteerde informatie.

 

Zo, een lijvige GR wat onze tussenkomsten betreft.

Wij staan altijd open voor vragen, bedenkingen, opmerkingen, ...

Laat jullie horen en tot de volgende,

raadsleden stefaan BOLLAERT, Liliane DE BAENE,  Robin DECLERCK en Vincent CHRISTIAENS

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is