Gemeenteraadsnieuws november 2021

Op 20 november 2021

De agenda van de gemeenteraad van november was niet zo omvangrijk. Dat weerhield onze raadsleden er echter niet van om enkele pertinente vragen te stellen en enkele eigen voorstellen te doen. Dat leest u hieronder:

Containerpark

Zoals iedereen weet staan er vaak ellenlange files om het containerpark op te rijden en ook om de betalende zone te verlaten. Om dat sneller en eenvoudiger te maken, stelde fractieleider Robin Declerck voor om het mogelijk te maken dat er betaald kan worden met geld dat op de identiteitskaart kan opgeladen worden. Dat systeem bestaat vandaag al maar is weinig bekend en dient verder uitgerold te worden. “Ik stelde mijn idee voor aan enkele parkwachters en die zagen er alvast de meerwaarde van in. Bij deze willen we hen tijdens de week van de afvalverwerkers ook nog een extra pluim geven voor hun inzet in weer en wind. Van harte bedankt!”

Tractorsluis

Raadslid Liliane De Baene vroeg of er in straten waar tractorsluizen zijn voortaan ook mogelijkheid is om een bord te plaatsen waarop staat welke huisnummers bereikbaar zijn. Anders rijden mensen nodeloos toch nog die straten in om dan vast te stellen dat ze niet verder kunnen rijden. Dat zal bekeken worden door de gemeente. Raadslid Robin Declerck voegde er nog aan toe dat veel mensen ter hoogte van tractorsluizen gebruik maken van andere landwegen om door te rijden. Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Dat is bv. het geval aan de tractorsluis op de grens Oedelem-Oostkamp. Daarover zei de burgemeester dat deze op grondgebied Oedelem ligt en ze dit zouden doorgeven. Toch meent de N-VA dat Oostkamp hier ook kan handelen om het probleem aan te pakken. De helft van de straat ligt immers op grondgebied Oostkamp

Mondiaal beleid

De gemeente Oostkamp geeft 5000 euro aan zowel Artsen zonder Grenzen en Handicap international voor noodhulp in Haïti na de aardbevingen. Verder krijgen acht projecten met link met Oostkamp elk 500 euro. De N-VA fractie wil uiteraard dat mensen in nood geholpen worden, maar als er gelden ter beschikking gesteld worden, willen we garanties en inzicht in de besteding van dat geld. Daarom heeft onze fractie tegen gestemd. Wij vragen dat dergelijke giften ook na schenking geëvalueerd worden om te zien of het geld op de juiste plaats terechtkomt. Bovendien zien wij ook graag meer van de beschikbare middelen gaan naar projecten die een link hebben met  of gericht zijn op Oostkamp. Er zijn immers ook heel wat projecten veel dichter bij huis die ook wel eens steun zouden mogen krijgen. 

Fietspaden

In de Sijslostraat wordt er een stuk fietspad van 1,3 km vernieuwd. Samen met de rioleringswerken zal dit neerkomen op een bedrag van 4, 5 miljoen euro waarvan de gemeente 2, 4 miljoen voor eigen rekening neemt. Dat is een aanzienlijk bedrag maar er zijn nog heel wat fietspaden die er erbarmelijk bijliggen. Daarom vroeg raadslid Robin Declerck over hoeveel fietspaden de gemeente beschikt en hoeveel er binnen afzienbare tijd vernieuwd moeten worden. Hopelijk krijgen we daar tegen de volgende gemeenteraad antwoord op. Dergelijke kosten zullen de komende jaren zeker een impact hebben op de gemeentelijke financiën en dus kijken we reikhalzend uit naar de beslissingen die het college zal nemen met uw en onze centen.

Gevel De Valkaart

De zijde van de Valkaart richting voetbalvelden ziet er niet meer uit. Dit werd door de fractie aangekaart en dit zal volgens het college aangepakt worden net als de gevels van Oostcampus die duidelijk aan heropfrissing toe zijn.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is